Нов кръг от консултации между партиите и последен опит за съставяне

...
Нов кръг от консултации между партиите и последен опит за съставяне
Коментари Харесай

След преговорите за ново правителство: ПП постави условия на БСП

Нов кръг от съвещания сред партиите и финален опит за сформиране на правителство в рамките на 47-ото Народно заседание. Този път топката е в ръцете на БСП. Вчера те приеха третия мандат от президента Румен Радев с уверението, че ще положат всички старания да създадат кабинет, “който да работи за сигурността и благоденствието на българските граждани”. А от през днешния ден сядат и на масата на договарянията с част от парламентарно показаните групи, като първи бяха “Продължаваме Промяната”.

Срещата стартира малко след 10:00 ч. в Народното събрание и приключи с положителни послания и от двете страни, поръчка за градивни диалози и подготвеност за взаимни отстъпки в името на сформиране на държавно управление.



“На тази среща имаме да ви кажем четири неща. Първо, да ви благодарим и взаимно да отчетем това, че като държавно управление до момента свършихме положителни неща. Целта, която си поставихме първоначално – да преведем България през тежките зимни месеци – я постигнахме. Изправени пред компликации и провокации. Оставяме страната във финансова непоклатимост, стопански напредък и мощна обществена политика. На второ място сме загрижени за идващите месеци, тъй като няма да са леки и по тази причина считаме да поставим старания да съставим постоянен кабинет, да има парламент, който да приема нужните закони. Трето, имаме желание да стъпим на програмата, която дружно изработихме – тя е съответна, ясна, с точни периоди. Четвърто, водени от всичко това дотук, ви подсигуряваме, че имаме съществено предпочитание да създадем постоянно държавно управление. Нямаме никакво желание да имитираме преговори”, съобщи първоначално водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, обръщайки се към Политическа партия.

“Декларираме съществено желание и това, че ще водим диалози с досегашните сътрудници в държавното управление, като вие сте водещата мощ, по този начин е решил народът, такава е демокрацията. Така че още веднъж заявяваме, че очакваме от вас да ни предложите министър-председател. Днес ще потърсим и другите сътрудници, ще беседваме и с тях”, добави Нинова.
 Българска социалистическа партия и Политическа партия  Българска социалистическа партия и Политическа партия От своя страна министър председателят в оставка Кирил Петков отчете положителната взаимна работа в обединението досега. “Въпреки рецесиите извън, ние успяхме дружно да реализираме доста за хората, които са най-засегнати”, уточни той.
По думите му допълнителна политическа рецесия не би трябвало на България, а в следващите месеци би трябвало да бъдат признати 22 законопроекта.

“Благодарим за опцията да приказваме за политики. А тази прогрома, към която дружно се обединихме, е доста значима за нас. Първа точка при нея приемането на новия закон на КПКОНПИ с номинацията на Бойко Рашков. Това не е просто политика, това е измерител дали ще имаме поръчител, че обществените средства ще отиват при хората, а не при подмолни интереси”, приключи Кирил Петков.
 Българска социалистическа партия и Политическа партия След срещата вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев заяви, че двете партии не са обсъждали нито кой да бъде препоръчан за премиер, нито каквито и да било други постове и назначения в Министерския съвет. Вътрешнопартийни диалози по тези тематики също не били водени.
“Единственото изискване, което ние поставихме, е да има работещо антикорупционно болшинство в Народното събрание, което да се потвърди, като по време на договарянията се преме Законът за КПКОНПИ и се избере Бойко Рашков за началник на Комисията за противопоставяния на корупцията. Оттук нататък Българска социалистическа партия водят диалози с останалите сътрудници и ще ни държат информирани”, уточни още Василев.



От Българска социалистическа партия, пък, обявиха, че при диалозите ще изслушат настояванията на всички сътрудници и по-късно ще търсят единодушие по останалите въпроси.

“Засега най-важното е да се одобри и препотвърди управническата и законодателна програма”, уточни Корнелия Нинова и добави, че още през днешния ден ще бъдат потърсени ИТН и ДБ за срещи в идващите дни.

Тя удостовери и казаното от Асен Василев, че до момента в който няма обезпечено болшинство и поддръжка от най-малко 121 депутати, няма да приказват за министерски постове.

Българска социалистическа партия ще има 7 дни, с цел да посочи премиер и още седмица за състав на евентуален бъдещ кабинет.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР